PCR Testi Nasıl Yapılır?

PCR Testi Nasıl Yapılır?

2019’un Mart ayından bu yana ülkemizde görülmeye başlanan pandemi niteliğindeki COVID-19 virüsünü tespit etmek için bir test uygulaması yapılmaktadır.

Bu test PCR (Polymerase Chain Reactin ya da Polimeraz Zincir Reaksiyonu) şeklinde adlandırılmaktadır. Peki, PCR testi nasıl yapılır?

PCR Testi Yapılışı

  • Kanser
  • Genetik hastalıkların bazıları
  • Babalık testi
  • Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar
  • HIV virüsü
  • Hepatit virüsü gibi hastalıkların ya da durumlarda tanı konulabilmesi için uzun yıllardan beridir PCR testi uygulaması yapılmaktadır.

Aynı şekilde COVID-19 virüsü tespiti için de şüpheli (belirtiler gösteren veya temaslı) bireylere PCR testi yapılmaktadır.

Numune Alımı

PCR testi uygulaması için COVI-19 belirtilerini gösteren bireyden pamuklu, uzun ve steril bir çubuk yardımı ile bireylerin burun ve boğaz kısmından sürüntü alınması şeklinde yapılmaktadır. Ardından alınan boğaz ve burun sürüntüsü incelenmek üzere laboratuara gönderilir. PCR testi nasıl yapılır, sorusunun yanıtı bu şekildedir.

Testin sonucu birkaç sat içerisinde işlemi yapan sağlık profesyoneli tarafından kişinin e-nabız sistemine kayıt edilir.

Test sonucu pozitif çıkan bireylerin 10 gün ve üzeri tedavi süreci (kişiden kişiye süreç değişmektedir) başlatılır. Bu dönemde birey hastalığı bulaştırdığı için karantina altında olması gerekmektedir.

Test sonucu negatif çıkan bireyler temaslı değil ise normal yaşamlarına maske ve mesafe kurallarına dikkat edecek biçimde devam edebilirler.

Test sonucu negatif olan ancak temaslı olan bireyler hastalık sahibi olan birey ile temas ettikleri son günden itibaren 14 gün karantina altına alınmalıdır. Bu süreç içerisinde bireylerde her daim hastalık kuluçka döneminden çıkarak belirtiler göstermeye başlayabilir. Emin olmak adına 14 gün tamamlandıktan sonra yeninden PCR testi işlemi uygulanmalıdır. Kişilerde hiçbir belirti olmamasına rağmen pozitif çıkma durumu olabilir.